Математик, так само, як художник або поет, створює узори. І якщо ці узори стійкіші, то лише тому, що вони складені з ідей. (Р. Харді)

20151023

КУБ

Геометрія і куб

Куб - це фігура, яку ми зустрічаємо не тільки на уроках геометрії та образотворчого мистецтва, а й у нашому повсякденному житті. Інша назва куба - правильний гексаедр. Кубом називається правильний многогранник, кожна грань якого є квадратом. Куб можна назвати об'ємний, тривимірним або навіть 3D квадратом. Куб має 8 вершин, граней 6, 12 ребер. Куб - це дивовижна геометрична фігура, в яку можна заховати або вписати інші фігури, наприклад такі: октаедр, тетраедр, ікосаедр та інші.

Дивовижна фігура: куб

Куб або гексаедр також називають кубом Неккера, названий він так на честь швейцарського кристалографа Луїса Альберта Неккера. У 1832 році Неккер запропонував ілюзію, вдивляючись у куб з гранями можна помітити, що маленька чорна точка з'являється то на передньому, то на задньому плані, то в кутку або в центрі. Вона переміщається з одного місця в інше, як би рухається. Ще одна особливість куба Неккера в тому що, його паралельні бічні ребра здаються розбіжними. Можна перефарбувати одну з граней в інший колір, і подивитися, як ця кольорова грань фантастичним чином переміщується.

Ще один незвичайний куб - це куб художника Мауріца Ешера. Це куб, який неможливий.

Ще одне цікаве відкриття, що мають відношення до кубу, було зроблено в 1966 році завдяки фотографу Чарльзу Ф. Кокрану. Він зробив фотографію, яку охрестили «божевільний ящик». Що ж із себе представляє «божевільний ящик»? Це вивернутий навиворіт каркас фігури гексаедр (куба). «Божевільний ящик» грунтується на неправильних з'єднаннях, які допустили при малюванні фігури.
Куб Неккера                 Куб Ешера           "Божевільний ящик"

У список найдивовижніших і дивних фігур можна занести: інтегральний куб, розростається куб (також може називатися нескінченним кубом), повторювані куби, кубічну сніжинку, ширяють куби, двоповерховий куб і багато, багато інших. Всі ці фігури заворожують, від них не можливо відірвати очей. Кожен, хто їх бачить, хоче зрозуміти, як вони влаштовані.

Куб завжди таїв у собі багато загадок - дивно складна і в теж час дивно проста геометрична фігура, яка допомагає заглянути в глибини свідомості. Ще в давнину Платон називав її священною фігурою і відносив до знаку Землі, тому що це найстійкіша фігура з усіх інших. Куб є фігурою сакральної геометрії. Ще в 16 столітті німецький математик і астроном Йоганн Кеплер склав модель сонячної системи, в яку вписав куб.

Де можна зустріти куб? Будівлі чаші всього мають кубічну форму, так що можна просто виглянути у вікно, і ви відразу побачите куб. Найзнаменитіша іграшка-головоломка, яку хоча б раз у житті кожна дитина тримав у руках, а деяким навіть вдалося її зібрати, це кубик Рубіка. Назва говорить сама за себе. У 1975 році угорський архітектор Ерне Рубік створив іграшку-головоломку, яка стала популярною у всьому світі. Кубик-рубик являє собою куб, зроблений з пластмаси, який у свою чергу складається з 26 кубиків. І коли "Кубик рубік-" зібраний, кожна його грань забарвлюється в один певний колір.


Кубик Рубика

А як зібрати кубик Рубика допоможе наступне відео
Різні речовини кристалізуються у формі куба, наприклад кухонна сіль, мінерал флюорит та інші.
Кристалічні гратки
кухонна сіль

флюорит

залізо

мідь




Немає коментарів:

Дописати коментар