Математик, так само, як художник або поет, створює узори. І якщо ці узори стійкіші, то лише тому, що вони складені з ідей. (Р. Харді)

20151024

Розгортка і схема додекаедра

З історії додекаедра

Кожен, хто вчився в школі, вивчав геометрію, хтось її любив, а хтось не дуже, а комусь тільки належить познайомитися з цією наукою. І, звичайно ж, всім задавали намалювати або зібрати різні геометричні фігури, а потім оцінювали кращу роботу. Але, на жаль не всі вчителі розповідають про походження геометричних фігур, для чого вони потрібні, яке значення мають і де застосовуються. А у фігур дуже багата історія, вони важливі так само, як і будь-які відкриття в нашому світі. А зустрічаються вони всюди, просто ми не завжди їх помічаємо. Сьогодні розповімо вам про додекаедрів.

Слово додекаедр має грецьке походження і складається з 2 слів: dodeka (дванадцять) і hedra (грань). Додекаедр має 12 граней, 20 вершин, в кожній з яких сходитися 3 ребра і 30 ребер. Сума плоских кутів дорівнює 324 °. Це двенадцатигранник, який складений з дванадцяти правильних п'ятикутників. Додекаедр правильний багатогранник, він має три зірчасті форми.

Про додекаедрів було відомо вже в стародавні часи. Наприклад, учням Пифагорейской школи заборонялося вимовляти це слово за межами школи, так як за це вони могли позбутися життя. До цієї фігурі ставилися як до святої фігурі, про неї навіть боялися що-небудь сказати. Лише через двісті років, за часів Платона, про цю фігуру почали дуже обережно говорити. Заборонено було вимовляти щось зайве, тим більше образливе або зневажливе. Вірили в те, що додекаедр знаходиться в енергетичному полі людей і є вищою формою свідомості людини. До того ж вважалося, що люди живуть усередині величезного додекаедра, в якому розташована наша всесвіт і коли розум людини досягає самої межі простору Космосу, він натикається на додекаедр, замкнутий у сфері.


Додекаедр в нашому житті

Де ж можна зустріти додекаедр? Подумайте гарненько! Напевно майже всі бачили його в якості генератора випадкових чисел, наприклад, по телевізору в грі лото або в настільних рольових іграх. Додекаедр можна зустріти у грі «Пентакор», світ якого представлений у вигляді цієї фігури. І, звичайно ж всі чули про Пентагон, ця будівля Міністерства оборони США має форму правильного п'ятикутника.

У серпні 2006 року при нанесенні на карти розподілу темної матерії в скупченні галактик, були зроблені висновки, що наш Всесвіт виглядає як набір нескінченно повторюються додекаедрів.

Правильні багатогранники завжди привертали досконалістю своїх форм, повної, здавалося б, неможливою симетричністю. Деякі з таких тіл зустрічаються в природі, наприклад у вигляді кристалів, інші - можуть бути у вигляді вірусів, або найпростіших мікроорганізмів.


Вирус полиомиелита
Вірус поліомієліту має також форму додекаедра. Живе, і розмножуватися тільки в клітинах людини і приматівКристал піриту (сірчистий колчедан) - це природна модель додекаедра

Зібрати цю дивовижну фігуру ви можете, використовуючи розгортки додекаедра.

Розгортка додекаедра з паперу або з картону

Схема правильного додекаедраСхема додекаедра з формуламиСхема додекаедра з великими відкриттями людства
Додекаэдр правильныйДодекаэдр с формуламиДодекаэдр
JPGJPGJPG




Схема додекаедра з героями мультиків

Додекаэдр с героями

JPG


Джерело: http://mathematics-tests.com/razvertka-dodekaedra-kak-sdelat-is-bumagi

Немає коментарів:

Дописати коментар