Математик, так само, як художник або поет, створює узори. І якщо ці узори стійкіші, то лише тому, що вони складені з ідей. (Р. Харді)

20151024

Розгортка октаедра. Як зробити октаедр з паперу самому

Те, що зараз є обов'язковим до вивчення на уроках геометрії, в стародавні часи вважалося небезпечної єрессю. Раніше геометрія вважалася священним знанням. Про геометричні фігури, таких як: тетраедр, ікосаедр, куб, було небезпечно говорити, за це можна було поплатитися життям, ці тіла вважалися цеглинками Всесвіту.

Октаедр одна з геометричних фігур, яка відноситься до сакральної геометрії, алхімії і вивчається в стереометрії. Ця фігура називається платоновим тілом і є одним з п'яти священних фігур, одним з п'яти правильних багатогранників. Його співвідносять зі стихією повітря, ефіром, з енергетичним тілом людини. Слово октаедр складається з двох слів: вісім і грань, іншими словами октаідр - це восьмигранник, обмежений вісьмома трикутниками, що володіє симетрією. Ця геометрична фігура складається з 8 граней, 6 вершин (у кожній з яких, сходиться 4 ребра) і 12 ребер. Сума кутів октаедра становить 240 °. Октаедр вважається антипризми, що має трикутне підставу.


Види октаедрів

Октаедр Брікар. У 1897 французький математик Брікар році довів, що існують згинальні октаедра, ці фігури не мають самоперетинів і є неопуклого.

Октаедр Брікар

Існує ще один октаедр, який був відкритий Леонардо да Вінчі, і називається він - зірчастий октаедр. Його можна розглядати, як з'єднання двох тетраедрів. Сто років потому зірчастий октаедр був заново відкритий Йоганном Кеплером, який назвав його зірка восьмикутна.

Де можна зустріти октаедр? Найчастіше цю фігуру можна зустріти в природі, вона - великий творець такі фігур і форм. Алмази часто мають вигляд октаедра. Вже в XIV столітті стали робити огранювання, яка повторює цю геометричну фігуру. Найзнаменитіший алмаз «Шах» зберіг свій природний вигляд - форму кристала октаедра, його маса становить 88,7 карата.

Алмаз «Шах»

Інші мінерали теж мають форму октаедра, наприклад куприт (червона мідна руда). Так само октаедр можна знайти серед інших руд: самородна мідь, малахіт, лимонит. Такі мінерали, як хлорид натрію (кухонна сіль), олівін, перовскит, шпінель, флюорит теж мають форму цієї геометричної фігури. Різні метали, наприклад нікель, магній, титан, лантан мають структуру пор і порожнеч схожу на октаедр. Формула октаедра застосовується при вичинки шкіри, протруювання тканин. Іграшка головоломка «Октаедр», називається розумним подарунком, і нагадує всім відомий кубик Рубіка. При виготовленні алюмінію використовують алюмінієво калієві кварци мають форму цієї геометричної фігури. В іграх заснованих на правилах Dungeons & Dragons, гральні кістки іноді мають форму октаедра.

Зовсім недавно була представлена ​​цікава знахідка з Марокко - графітові кристали, що мають форму октаедра. Це дивно, тому що ніколи раніше не зустрічався графіт такій конфігурації. Природа продовжує творити божественні фігури, підносячи нам дивовижне відкриття і незвичайні геометричні подарунки.

Скільки всього пізнавального і дивного можна дізнатися про те, що в школі нам здавалося нецікавим і не потрібним. Великі мислителі з повагою ставилися до геометричних фігур і вважали їх священними. Художники використовують їх у своїх творіннях, письменники розповідають про них у фантастичних творах. Цікаві факти про геометричні фігури викликають у дітей живий інтерес і бажання вивчати геометрію, створювати ці чудові фігури, на уроках в школі або вдома.


Розгортка октаедра з паперу або з картону

Нижче ви знайдете схеми, що дозволяють зробити октаедр з паперу або картону своїми руками. При складанні октаедра можна застосувати фантазію, помістивши на його гранях різні малюнки. Для цього необхідно підібрати картинки в інтернеті або краще намалювати самим і помістити їх на межі вашої фігури в якому або графічному редакторі, наприклад Photoshop або навіть Paint. Такий оригінальний октаедр з картинками можна піднести як чудовий сувенір або подарунок. Друзям або батькам обов'язково сподобаються ці вироби з паперу, зроблені з любов'ю і великою вигадкою.
Схема октаедраСхема октаедра з формулами
Развертка октаэдра из бумаги, как сделать октаэдр самому из бумаги, схема для склеиванияРазвертка октаэдра из бумаги, как сделать октаэдр самому из бумаги, схема для склеивания
JPGJPG




Схема октаедра з героями мультиків

Развертка октаэдра из бумаги, как сделать октаэдр самому из бумаги, схема для склеивания

JPG

Джерело: http://mathematics-tests.com/razvertka-oktaedra-kak-sdelat-oktaedr-iz-bumagi

Немає коментарів:

Дописати коментар